slotavond2012
Slotavond 2012
juni 6, 2012
kerst2012
Kerstfeest 2012
december 12, 2012

Opendeur 2012

opendeur 2012

Dansen bij Balando is meer dan alleen wat pasjes aanleren. D, GOEDE MUZIEK en vertoeven onder FIJNE MENSEN, hier waren zaterdag 08 september tijdens onze traditionele OPENDEURDAG weer een hele hoop mensen getuige van.l snel vol, met eigen leden, sympathisanten en mensen die vooral eens een kijkje komen nemen om te zien hoe het er aan toe gaat in een dansclub zoals Balando.

Ook dit jaar stonden onze dansleraars Willy en Mia en het Balandoteam garant voor een perfecte organisatie. Alles was tot in de kleinste puntjes voorbereid en niets werd aan het toeval overgelaten.

opendeur 2012

Stipt half negen werd de dansvloer voor open verklaard en al snel was hij gevuld met koppels die zich hadden voorgenomen om van deze avond met volle teugen te genieten en dit op het ritme van eigentijdse muziek.

Zoals elk jaar, waren ook nu weer demo’s voorzien, waarin verschillende dansstijlen van Latin en Ballroom uitvoerig aan bod kwamen. Deze demo’s werden verzorgd door onze eigen leden. En wij kunnen jullie verzekeren dat dit geen sinecure is, want dansen voor publiek is toch nog altijd iets anders dan dansen in de besloten kring van een dansclub. Hiervoor is moed nodig en dat de aanwezigen dit apprecieerden was duidelijk te merken aan het aanmoedigend applaus dat er telkens na elke demo spontaan vanuit de zaal opsteeg. Zelfs de eerstejaars lieten zich niet onbetuigd en zetten elk op hun eigen manier een mooie prestatie neer. Het werd een wervelende show van diverse dansstijlen zoals Chachacha, Jive, Engelse wals, Rumba, Quickstep…. Eveneens de dansen die niet in het standaard cursuspakket zitten maar wel als extra’s aangeboden worden zoals batchata, swing, Popcorn, Argentijnse tango… kwamen uitvoerig aan bod.

Bij veel mensen heeft het woord stijldansen een negatieve bijklank, het wordt al snel geassocieerd met “stijf”, “oubollig” en “saai”, maar niets is minder waar. Stijldansen is “hip” en “trendy”, het is een hobby voor haar en hem, voor jong en oud. Het is ritmisch bewegen op de klanken van zowel eigentijdse muziek alsook op muziek uit de goeie ouwe tijd. Dit alles vindt je terug bij Balando en was zeker te proeven tijdens deze open deur.

Om mensen te laten zien dat iedereen, ook degene die denkt dat hij twee linkervoeten heeft kan leren dansen was er een initiatie merengue en een initiatie Disco-Boogie voorzien.

Dat dit meteen een goede keuze was, werd duidelijk toen de dansvloer al vlug afgeladen vol stond. Het had misschien ook iets te maken met de danskeuze zelf “de merengue”, een dans afkomstig vanuit de Dominicaanse Republiek, gekenmerkt door z’n verleidelijke heupbewegingen, dé “Gatdraaier” bij uitstek, gedanst op feestelijke opzweepende muziek, of was het omwille van de deskundige uitleg van onze dansleraar Willy ? Wie zal het zeggen ? Maar iedereen, jong en oud deden mee… Nieuwkomers hadden na 5 minuten deskundige uitleg van onze dansleraar Willy al snel hun schroom overwonnen en waren al bijna niet meer te onderscheiden van de routiniers. Dit gold ook voor de initiatie Disco Boogie. Een dansstijl die je vandaag nog op de meeste party’s terug vindt en kan gedanst worden door jong en oud zowel op hedendaagse als op muziek van de sixties en de seventies.

Dansclub Balando maakt er ook een jaarlijkse gewoonte van om tijdens zijn opendeur een professioneel danskoppel uit te nodigen. Dit keer waren dat Florian Bonn en Vitalina Porshyeva, een danskoppel uit Duitsland (Aken), dat aldaar in de hoogste Categorie, de A-Klasse, aan wedstrijddansen doet en zeer veel succes oogst. Zij zijn samen begonnen als danskoppel in augustus 2010 en hebben al heel wat mooie resultaten in de wacht gesleept zowel nationaal als internationaal.

Zij lieten ons genieten van een aantal latin dansen, met name de chachacha, de rumba, de paso doble en last but not least de jive. Dit was ronduit schitterend. Iedereen was verbaasd over de souplesse, de kracht en de intensiteit waarmee zij deze dansen ten uitvoer brachten. Dit was genieten. Natuurlijk is dit van een niveau waarvan de meesten onder ons enkel en alleen maar van kunnen dromen. Dit is natuurlijk niet de ambitie van dansclub Balando. Hier geldt vooral de regel “dansen is Fun” en de danscurcussen hier moet je veeleer als basis voor social dancing zien, een dansvorm waar dat de focus veeleer ligt op het sociale aspect van het dansen dan op techniek. Uiteraard blijft techniek belangrijk en dient dit als uitgangspunt voor een mooie verzorgde uitvoering van elke dans.

Tenslotte datgene waar dat de meeste leden van onze dansclub al de ganse avond naar uitkeken, de voorstelling en het aanleren van onze nieuwe line dance. Traditiegetrouw wordt op elke opendeur een nieuwe line dance aangeleerd. Vandaag was er dat eentje met als basis de chachacha. In het begin liep het misschien even stroef, maar Willy zou Willy niet zijn als hij het er niet ingeramd kreeg en aldus was het enkel een kwestie van tijd alvorens iedereen mee was.

Vervolgens was de dansvloer vrij voor al degenen die er maar niet genoeg van kregen, en werd er tot in de late uurtjes verder geswingd.

Mensen die niet in de mogelijkheid waren om aanwezig te zijn op onze open deur en die het voelen kriebelen, kom gerust eens kijken op één van onze les- of oefenavonden.

Onze lesgevers Willy en Mia zijn steeds aanwezig en zullen jullie uiteraard alle informatie geven die jullie nodig hebben. Zij zijn trouwens de drijvende kracht achter deze club en uiteraard zeer getalenteerde lesgevers, die iedereen met raad en daad en het nodige geduld bijstaan. Zij zijn in staat om van twee linksvoetige (meestal mannen… !) nog goeie dansers te maken, dit zullen heel wat routiniers in onze club kunnen beamen.

Waarschuwing: “Dansen is een microbe” en hiertegen bestaat geen medicatie, maar de leden van Balando zijn hier zeker niet rouwig om.